You are hereNagykanizsa

Nagykanizsa


A megye délkeleti részén fekvő város, amelyet átszel a 7-es országos főútvonal és közvetlen mellette halad el az M7-es autópálya 3 nagykanizsai lehajtójával. Hosszú időn keresztül a megye és a környék legfejlettebb települése volt. Bár veszített jelentőségéből, ma is fontos ipari, gazdasági központ. E városban született Hevesi Sándor a kiváló színházi szakember, a Nemzeti Színház egykori igazgatója.

Nagykanizsa története az őskorig nyúlik vissza. Nem hiába, hiszen földrajzi fekvése kiváló. A víz folyása mellett, dombok közt fekvő települést már a rómaiak korában utak keresztezték, mely utakon már a magyarok előtt megérkezett a kereszténység. Ennek bizonyítéka az Inkey kápolna mellett 2004-ben feltárt ókeresztény sírkápolna. Az utak metszéspontján fekvő Kanizsa mindig is fontos mező- és kereskedőváros, valamint európai hírű végvár volt. Még a 90 éves török ittlét és a vár lerombolása sem tudott ezen változtatni. A vár köveiből épült 1704-14 között a barokk stílusú Alsóvárosi templom és kolostor, valamint a Batthyány-kastény, a mai Thúry György Múzeum épülete.

1765-től már piarista gimnázium működött a városban, így a XVIII. század végére a térség szellemi központjává is vált. Az igazi virágkorát a XIX. század második felében és a századfordulón élte. Bankok nyíltak, ipari létesítmények települtek, főiskolát alapítottak, és vasúton is elérhetővé vált. A belvárosban sétálgatva úgy érezhetjük, hogy a IX. század végébe csöppentünk, olyan sok a szép, jellemzően klasszicista vagy eklektikus épület, mely erre a virágkorra emlékeztet. Sajnos a trianoni békediktátum véget vetett a virágzó időszaknak. Ennek a veszteségnek állít emléket az országban egyedülálló Nagy-Magyarország emlékmű, mely 1934-ben készült el és 2001. augusztus 20-án avatták fel újra.

Aki elfáradna a múltidéző sétában, megpihenhet a zöldben , mert Nagykanizsán szerencsére van belőle bőven. Terek, parkok és persze a Csónakázó-tó. Egy hely, ahol lehetőség nyílik horgászni, biciklizni, sétálni, túrázni és télen szánkózni is.

Akinek fürdőzni támad kedve, felkeresheti a helyi strandot vagy uszodát, mely egyre bővülő szolgáltatásaival (masszázs, sóbarlang, finn- és infraszauna, jacuzzi) várja a látogatókat.

A kulturális programok iránt érdeklődőket színes kínálat várja: a Thúry György Múzeum állandó és időzaki kiállításai, a Kiskastély a Z. Soós és Brunner kiállításokkal, valamint a 2006-ban átadott, hazánkban egyedülálló Magyar Plakát Ház. A fesztiválok, zenei- és sportprogramok is kellemes kikapcsolódást jelentenek a városunka látogatókbank: Áprilisban velünk ünnepelhetik a Város Napját és részesei lehetnek Thúry György korának. Nyáron is változatos programokat kínálunk: Csóstock-amatőr rockfesztivál, nemzetközi lovastusa verseny, cserfői jazzfesztivál, technikai triatlon.

Még a szürke ősz beköszönte előtt, szeptemberben velünk mulathat a Dödölle Fesztiválon, ahol megkóstolhatja ezt a különleges zalai ételt, és a környező szőlőhegyek borait! Majd októberben, egy több mint harminc éves múlta visszatekintő Nemzetközi Jazzfesztivál nyújt kellemes kikapcsolódást a múfaj rajongóinak. A lista persze nem teljes! Nagykanizsa ezeken kívül is számos zenei, gasztronómia és egyéb rendvezvénnyel vár Mindenkit!